Blij verrast was ik met eens een andere online leerplatform! Curatr heet het. Ik nam deel aan een korte MOOC over online cureren, en nadat ik een inlog had geregeld kwam ik in Level 1. En level 1 bestond uit 8 cirkeltjes met elk een andere inhoud: een video, een blog, een wetenschappelijk artikel, …
De MOOC bestaat in totaal uit 7 levels, maar om naar het volgende level te gaan moet je eerst een bepaald aantal punten halen. En die punten haal je door een opdracht te doen: iets lezen of bekijken en daarop reageren. Nou, die uitdaging ga ik best graag aan! Een vorm van gamification?
Vrijheid in keuzes
De vormgeving oogt heel vriendelijk, speels en geeft mij een gevoel van vrijheid in kiezen. Aan de cijfers in rood zie je hoeveel deelnemers je al voor zijn geweest. En met de ene activiteit (lezen van een blogpost) kun je meer punten verdienen dan met een andere activiteit. Dit komt wellicht wat kinderachtig over, maar de redenering van de ontwikkelaars spreekt me wel aan: hoe hoger het aantal punten, hoe belangrijker wij deze bron achten voor je leerproces.
Wat is echt belangrijk?
Wat me daarnaast aanspreekt is dat elke activiteit een tijdsindicatie heeft. Met de ene activiteit ben je naar schatting 5 minuten bezig, een ander vraagt 60 minuten. Wat de ontwikkelaars van deze MOOC vervolgens heel goed doen, is het formuleren van een concrete vraag bij een activiteit. Hieronder zie je een schermafbeelding van een activiteit, in dit geval het bekijken van een filmpje. Met daarbij als vraag voor discussie: How can human curators create a better search (or discovery) experience than algorithms? Zo’n vraag helpt mij absoluut bij gefocused luisteren en gericht nadenken.
Meer bezig met maken dan delen
Je hoeft overigens niet alle activiteiten in een bepaald level te doen om naar een volgend level te gaan. Je kunt kiezen dus. Wat me wel opvalt is dat ik niet zo de neiging heb om reacties van anderen te lezen of ergens op te reageren. Mondjesmaat gebeurt dat wel, maar ik heb de neiging om vooral de opdrachten te maken en indirect punten te verzamelen om verder te kunnen. Voor mij werkt de omgeving niet direct als een sociaal platform, maar vooral als een prettige plek om te leren aan de hand van blogs, artikelen en video’s.
Ik ga hem zeker eens toepassen in de leergang ‘Nieuwe Media voor Leren en Veranderen‘!