Schermafbeelding 2013-03-19 om 20.50.47

Je hebt een tablet of een smartphone nodig voor deze oefening, maar ik heb het gevoel dat steeds meer mensen daarover beschikken… Ik ben fan van de visuele sociale media tools die we tot onze beschikking hebben, zoals Flickr, Pinterest en Instagram. Dat maakt dat ik gezocht heb naar een tool die ik kan gebruiken om mensen foto’s te laten maken van situaties in het werk die een bepaalde verandering, beweging of nieuwe toepassing van een vaardigheid of hulpmiddel illustreren. The specifieke focus die je kiest hangt af van wat er in het team speelt, maar het gaat me erom dat je het team stimuleert van en met elkaar te leren door het maken, delen en becommentariĆ«ren van zelf gemaakte foto’s.

Hoe werkt Instagram?

Instagram is een app die werkt op een smartphone en tablet. Je download de app en maakt een account aan. Dan kun je je eerste foto maken. Je gaat naar de camera-optie en je krijgt een vierkant frame te zien waar het beeld in verschijnt waar je een foto van kunt maken. Vervolgens zijn er filters om je foto wat te restylen. Geen foto is klaar zonder een retro-style filter! Tot slot heb je nog 3 andere bewerkingsmogelijkheden: draaien van de foto, iets specifieks highlighten en scherpte en contrast aanpassen.

Schermafbeelding 2013-03-19 om 21.51.37

Wat maakt het sociaal?

Je kunt je foto’s delen in het Instagram netwerk en/of de foto’s doorsturen naar Facebook, Twitter en Flickr. Op deze manier kunnen vrienden in je netwerk meekijken. Instagram gebruikers kunnen je foto ‘liken’ en een reactie plaatsen, waardoor er een online dialoog begint. Je kunt ook andere Instagram gebruikers gaan volgen en op deze manier daar een (nieuw) netwerk opbouwen.

Hoe Instagram te gebruiken in een specifieke groep?

Deze vraag is belangrijk voor de oefening die ik in gedachte heb met een specifiek team. Wat je kunt doen is gebruik maken van ‘hashtags’. Aan elke foto die je maakt kun je een korte beschrijving meegeven, en hierin kun je ook een ‘hashtag’ opnemen, bijvoorbeeld #leren123. Met deze hashtag kun je de foto later weer gemakkelijk terugvinden. Belangrijk is wel dat de hashtag uniek is; dus nog niet gebruikt wordt door andere Instagram gebruikers. Dit is gemakkelijk te checken. Als je in het team afspreekt dat iedereen bij het delen van een foto deze unieke hashtag gebruikt, dan kun je de met elkaar samengestelde collectie foto’s bekijken door te zoeken op deze hashtag!

Ideeen en ervaringen

Instagram is een relatief gemakkelijke tool om snel onder de knie te krijgen. Je kunt het gebruik ervan zo complex maken als je wilt, want er zijn weer allerlei apps gelinked aan Instagram. Maar voor het doel wat ik in gedachten heb is dat allemaal niet nodig. En natuurlijk zijn er nog wel meer toepassingen van Instagram denkbaar om sociaal leren en kennis delen in een team te stimuleren, denk aan:

  • Maak een quiz: een teamlid maakt een foto van een specifieke plek in de organisatie en andere teamleden mogen raden…
  • Kijk voor 1 dag als een fotograaf: wat valt je op?
  • Maak gezamenlijk een collectie foto’s die de ‘zomer’ uitdrukken.
  • Maak en deel een foto die het succes weergeeft van…
  • Maak een foto van je bureau, je werkplek, je boekenplank, …

Zin om mee te doen in het verkennen van mogelijkheden die Instagram biedt voor leren en hoe we daarmee mensen kunnen stimuleren hun visuele blik te oefenen?