Kenmerken: snel gedaan, eens anders communiceren, aansprekend, zonder inloggen te gebruiken.

captioner1b04c08ff06f74f52be31ef94f38d85bd8f19f9c

Wil je een boodschap eens anders overbrengen? Een nieuwe training vernieuwend introduceren? Een prikkelende cartoon opnemen in de nieuwsbrief ? Captioner (ontwikkeld door BigHugeLabs) is een klein en eenvoudig programma waarmee je ‘gedachtewolkjes’ bij een foto kunt zetten.

Hoe werkt het?

Je upload een foto die je ergens online hebt gevonden (hier vind je mijn verzameling websites waar je foto’s van kunt gebruiken). Je kunt ook gebruik maken van foto’s die je onder je eigen Flickr of Facebook account hebt bewaard. Vervolgens typ je de tekst in voor de gedachtewolkjes en ‘schuif’ je ze in de foto. Helaas werkt het niet op de iPad, want daar kun je de wolkjes niet schuiven.

Een tip… neem wat extra witruimte mee bij het kopiëren van een foto van internet, dan heb je voldoende plaats voor de gedachtewolkjes. Het is mij (nog) niet gelukt de wolkjes kleiner te maken.

Sociaal? Leuke werkvorm!

Ik heb niet de neiging deze tool te scharen onder de ‘sociale media tools’, want veel sociaal komt er niet bij kijken. Het zou eigenlijk wel leuk zijn als de gemaakte afbeeldingen ergens online verzameld zouden worden, zodat je elkaar kunt inspireren! Ik zie het meer als een digitale tool waar je een kort verhaal mee kunt maken. Ik heb de tool al meerdere keren gebruikt in een groepsproces als manier van terugkoppelen. Ik nodigde alle deelnemers uit een foto op te zoeken met daarbij 1 of meer gedachtewolkjes om daarmee uit te drukken hoe ze terugkijken op… wat het meest waardevolle was uit… wat een anecdote is die ze nog steeds is bijgebleven. Deze foto’s deel je vervolgens met elkaar, wat een leuke start voor een kort gesprek is. Je kunt daarbij overwegen om een Pinterest board aan te maken waar je alle gemaakte foto’s op verzameld. Dan heb je een prachtige collectie anekdotes, reflecties, tips.

Schermafbeelding 2013-02-15 om 16.51.28

Zin om foto’s ook op andere manieren leuker, aantrekkelijker, anders te maken? Hier lees je wat er nog meer kan.