Kenmerken: stemmen, inventariseren, delen, open vragen en multiple choice

Hoe boei je de huidige leerling? Interactie met leerlingen, studenten en deelnemers aan een training bevordert betrokkenheid bij de inhoud. Het houden van een korte poll kan een krachtige opstap zijn voor deze interactie. Polleverywhere is een eenvoudige tool die je gratis kunt gebruiken (tot 40 reacties per vraag). Je kunt zowel open vragen als multiple choice vragen aanmaken en je deelnemers kunnen reageren middels sms (via hun mobiele telefoon), via Twitter of via een link op het internet. Hier vind je een video met uitleg.

In een leergang met 12 deelnemers heb ik deze tool onlangs gebruikt als warming up voor een korte uitwisseling over de leerervaringen van de afgelopen tijd online. Drie vragen heb ik hiervoor gebruikt: (1) Wat is iets dat je in de afgelopen 2 weken online hebt geleerd? (2) drie kernwoorden die voor jou de afgelopen 3 weken weergeven, zijn… en (3) welke vraag heb je voor vandaag? Een impressie van reacties op de tweede vraag zie je hieronder:
Make your own poll voting question with Poll Everywhere

Het gebruik van zo’n poll maakt dat iedereen even de tijd neemt voor zichzelf om de vraag te beantwoorden. En als je klaar bent zie je, naast je eigen antwoord, de reacties van anderen op een groot scherm binnenkomen. Het palet aan reacties kun je vervolgens goed gebruiken voor een korte dialoog. Het werkt echt leuk en vlot! In het onderwijs kan deze vorm ook nog helpen om de mobieltjes, waar leerlingen inmiddels allemaal wel mee behept zijn, ook nuttig in te zetten. Waar kun je zo’n online poll nog meer voor gebruiken?

  • Bij de start van een les of training kun je verwachtingen inventariseren of voorkennis toetsen;
  • Na een korte inleiding kun je deelnemers een stelling voorleggen;
  • Je kunt rondom een vraag een korte brainstorm doen;
  • Wie denkt dat hij het antwoord weet op deze vraag….?
  • Inventariseren van vragen die deelnemers hebben bij het onderwerp van de bijeenkomst;
  • Aan het eind om de training of les te evalueren.

Er zijn vast veel meer toepassingsmogelijkheden te bedenken. En ook Polleverywhere heeft nog veel meer mogelijkheden: embedden in een Prezi, de opbrengst laten zien als een Word Cloud of het gebruik van kleur op de achterkant. Zonder dat werkt het allemaal heel eenvoudig! Fijn, omdat je daarmee kunt focussen op wat je ermee wilt bereiken: uitwisseling, betrokkenheid, interactie.