Een vraag waar menig docent voor staat. “Ze zijn tevreden met de eerste link die ze vinden via Google.” “Een video werkt goed, maar ik kan toch niet mijn hele les daarmee vullen!” en “Als ze de kans krijgen zijn ze onder de les aan het sms-en met vrienden.” En dan heb je nog het feit dat leerlingen in een andere taal spreken, waarbij termen als hashtag en tweet heel gewoon zijn. Afgelopen week was ik samen met Antoon van het Erve bij een ROC, waar we een middag hebben gewerkt met de docenten. Hoe kun je sociale media gebruiken om je lessen krachtiger en boeiender te maken? En hoe doe ik dat in combinatie met de smartboards die we tot onze beschikking hebben?
Op het web zijn ideeën genoeg te vinden. En natuurlijk het Ideeenboek: sociale media in het onderwijs biedt prachtig uitgewerkte ideeën. Maar komen op ideeën en deze vertalen naar je eigen lessen, vraagt om het kennen van sociale media tools die je zou kunnen gebruiken. Als je een tool zelf niet eens geprobeerd hebt, dan is het heel lastig te bedenken wat je zou kunnen doen. Hier daarom 5 eenvoudige tools die wel veel waarde kunnen hebben in een les of training.
- Symbaloo: een soort dashboard waarop je links naar interessante websites kunt verzamelen. Een mooi voorbeeld vind je hier. Je kunt gezamenlijk aan een symbaloo pagina werken en ik kan me voorstellen dat je bij de start van een lessenreeks of project eerst eens de tijd neemt om zo’n pagina te maken. Volgens docenten ook een krachtige tool omdat het visueel aantrekkelijk oogt.
- Pinterest : een tool die je kunt gebruiken voor het maken van een online ‘moodboard’, doordat het je in staat stelt om visuele informatie van het web te verzamelen en te clusteren.
- TodaysMeet : een tool waarmee je een ‘backchannel’ kunt inrichten, zodat er een gesprek tussen leerlingen kan plaatsvinden tijdens bijvoorbeeld een presentatie. Ook kun je ze vragen laten beantwoorden Hier vind je een verdere uitwerking. Je kunt zelf bepalen hoe lang je deze backchannel open wilt laten staan, variërend van 1 uur tot jaar.
- Polleverywhere : je formuleert van tevoren een aantal open of multiple choice vragen en in de les nodig je leerlingen uit om daarop te reageren. Dit kan middels sms, twitter of een laptop. De antwoorden van de leerlingen verschijnen op het smartboard en lenen zich vervolgens uitstekend voor een gesprek over de opbrengst. Hier een beschrijving hoe je het kunt gebruiken.
- Wallwisher: hierbij kun je je het beste een ‘muur’ voorstellen waarop ideeën gepost kunnen worden. Je opent een ruimte en nodigt leerlingen uit om hun ideeën daar te plaatsen via online post-its. Leerlingen kunnen het ook prima onderling gebruiken als samenwerkingstool.
Andere tools die eenvoudig zijn en zich goed lenen voor gebruik in een lessituatie?
Deze blogpost is ook verschenen op FaciliteerOnline.
Fijne tools denk ik zo, moet nog leren om met de nieuwe smartboards te werken maar tot zover gaat het heel gemakkelijk nog. Ben vooral benieuwd naar PollEverywhere, ik denk dat ik die binnenkort ga testen. Bedankt voor de ideeën, ga ze zeker testen!
Leo, leuk dat je dit hebt gevonden. En fijn te horen dat het je inspireert! Polleverywhere moet je zeker eens proberen. Ik gebruik het best regelmatig. Succes!
Zeker een handig overzicht met tools, waarvan sommige niet voor de hand liggend. Vooral Symbaloo en Wallwisher ga ik zeker eens proberen!