Schermafbeelding 2013-02-14 om 22.09.19Waarom digitale tools niet ook gebruiken om verhalen mee te maken en te vertellen? Wat het zo krachtig maakt is dat je met sociale media je verhaal vertelt aan de wereld. Digital Storytelling wordt dit ook wel genoemd: delen van een verhaal via video, podcast, als e-book, een online kaart, een tijdslijn of een animatie. Een paar voorbeelden:

Eerst zelf eens een ‘digital story’ maken voor je verder leest? Want met dit onderwerp geloof ik heel sterk in ‘maken is leren’. In een paar minuten heb je je eerste digital story gemaakt met de Five Card Flickr Story.

Waarde van digital storytelling bij leren

Storytelling en leren zijn nauw met elkaar verbonden doordat het samenstellen van een verhaal ook een proces is van betekenis geven. Maken van een verhaal vraagt om reflectie op wat je weet, je aannames ten aanzien van het onderwerp onderzoeken en bedenken hoe je dit op een krachtige manier kunt overbrengen. Technologie maakt het relatief eenvoudig om een verhaal voor te leggen aan anderen en aan te passen. Digitale tools maken het mogelijk om multi-dimensionale verhalen te maken door gebruik te maken van een combinatie van links, woorden, beelden, beweging en geluid. En maken van een digital story doet een beroep op creativiteit, wat betrokkenheid van deelnemers bij een leerinterventie kan vergroten. Het kan heel leuk zijn om te doen! Tevens kan Digital Storytelling een krachtige impuls geven aan (interculturele) samenwerking: door samen een verhaal te maken raak je in gesprek over fundamentele aannames en overtuigingen wat heel leerzaam kan zijn!

Komen tot een krachtig verhaal

Ook bij digital storytelling is het creëren van het verhaal het belangrijkste. Er bestaan verschillende modellen of kaders die stappen weergeven om tot een goed verhaal te komen.  Eerste betreft de ‘7 elementen van Digital Storytelling’, beschreven in de Digital Storytelling Cookbook. Deze stappen helpen je om het verhaal goed op te bouwen. Wil je hier gebruik van maken dan is deze online tutorial een mooie ondersteuning.

Schermafbeelding 2013-02-14 om 21.39.58

 

 

 

 

 

 

 

Komen tot een verhaal met deze ingrediënten kun je doen aan de hand van een stappenplan ontwikkeld door Jason Ohler. Krachtig hierin vind ik het benutten van anderen om je verhaal aan te scherpen. Je hebt het verhaal al een paar keer verteld alvorens je er een digitale bewerking van gaat maken.

Schermafbeelding 2013-02-14 om 21.41.23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tools voor het maken van een digital story

Er zijn heel veel tools geschikt voor het maken van een digital story. De voorbeelden die ik aan het begin liet zien zijn allemaal met een andere tool gemaakt. De tool die je kiest hangt sterk af van de wijze waarop je je verhaal wilt vormgeven. Gebruik je foto’s, tekst? Bewegende beelden en geluid? Een rijke verzameling tools vind je in de wiki “Tigdigitalstories” en in de wiki “50 web2 ways to tell a story“. En een heerlijke site om in te grasduinen (of zelfs aan mee te doen) is DS106. Kijk daar zeker eens rond in de ‘digital storytelling assignment bank‘ of doe mee aan de ‘Daily create‘…