Het Twitteren heeft me tot nu toe nog niet echt gegrepen. In de afgelopen tijd heb ik een paar keer een poging gedaan om Twitteren onderdeel te maken van mijn dagelijkse werkritme, maar dat is me die keren niet gelukt. En de voornaamste reden was dat ik na een paar dagen gewoon vergat om te Twitteren.

Toch blijf ik het gevoel houden dat Twitter zeker van waarde kan zijn voor leren en professionaliseren. Joitske Hulsebosch, een collega met wie ik veel samenwerk, zegt er veel aan te hebben en is er inmiddels heel gedreven in. Nu heb ik me voorgenomen om de maand april actief te gaan Twitteren. Bij wijze van experiment. En daarbij neem ik me voor om elke dag een paar tweets te versturen. Om een paar voor mij interessante twitteraars echt te gaan volgen. En om actief mee te doen in twittergesprekken.

Terwijl ik deze blogpost maak heb ik TweetDeck aan. Daarmee ontvang ik voortdurend nieuwe tweets in de rechterbovenhoek van mijn scherm. Leidt wel wat af, maar het heeft ook wat. Er is in Amsterdam een seminar aan de gang over marketing met sociale media. Seth Godin is op dit moment met een verhaal bezig. En daar hebben heel wat twitteraars naar uitgekeken merk ik uit alle tweets hierover. Van de sokken die hij aan heeft tot nieuwe inzichten die waardevol zijn om te horen. Tot nu toe is men zeer tevreden over de bijdrage van Seth volgens mij. Een boek wat naar aanleiding hiervan wordt aangeraden komt ook langs: Rework. Misschien wel interessant om eens te gaan lezen. Verder heb ik gisteren getwitterd dat ik bezig ben met het organiseren van een congres op 18 juni voor de IAF over Hoofd-Zakelijk Faciliteren. En al een paar leuke tips gekregen van mensen die we zouden kunnen uitnodigen voor een bijdrage op dit onderwerp. Nou, dat is al een heel waardevolle opbrengst van 1 dag Twitteren! Stimuleert mij om er mee door te gaan!

Een mooi hulpmiddel om goed in het Twitteren te komen vind ik de volgende website: How to Use Twitter for Social Learning. Ben je ook een beginner, dan kan ik je echt aanraden hier eens een kijkje te nemen! En verder heb ik allerlei tips van ervaren twitteraars gekregen, die ik je zeker niet wil onthouden:

 • Neem de tijd om wat rond te kijken en te zien wat er al twitterend gebeurt;
 • Doe dit echter niet al te lang. Ga meedoen aan discussies. Dat maakt dat je je echt onderdeel gaat voelen van een community.
 • Zorg dat je dagelijks wat tweets schrijft. Zo ontstaat er een flow voor jezelf. En anderen kunnen je echt gaan volgen, wat je voor andere twitteraars interessant maakt. Uiteindelijk gaat het om het opbouwen van relaties.
 • Bouw zo snel mogelijk een stevig groepje ‘followers’ op die voor jou interessant zijn. Zo ga je ook snel de voordelen van Twitter ervaren.
 • Volg twitteraars die je respecteert. En doe mee aan de discussies, wees niet te bescheiden of verlegen.
 • Share and dare
 • Wees jezelf in de tweets die je schrijft. Denk er ook niet te lang over na. Een tweet hoeft niet perfect te zijn.
 • Kijk eens wie jou volgt. Bekijk hun profiel en hun followers. Hier zitten wellicht voor jou ook interessante contacten bij.
 • Gebruik hashtags in je berichten, zodat je aan discussies over een bepaald onderwerp mee kan doen.
 • Deel en wees genereus met beschikbaar maken van bronnen die je zelf gebruikt.
 • Stel vragen en geef ook antwoorden op vragen van anderen.

Nou, hier maar eens mee aan de slag de komende tijd. En ik sta zeker open voor nog meer tips!