Ik heb al eens eerder geblogd over Instagram als tool bij leren. Nu de beschrijving die is verschenen in het tijdschrift Opleiding & Ontwikkeling als AppTalk, nr. 1 2014. Hier vind je de mooi opgemaakte pdf versie.
Een App waarbij het stimuleren van het leren en ontwikkelen van mensen centraal staat. Deze keer bespreken we ‘Instagram’: een app waarmee je snel mooie foto’s kunt maken met je telefoon en die eenvoudig kunt delen met de rest van de wereld. Deze app is dus niet ontwikkelt voor leren en ontwikkelen, maar kun je er wel voor gebruiken!
Hoe werkt het?
Instagram is hot en happening. Foto’s maken, delen en kijken is leuk. Dat vinden in ieder geval 100 miljoen actieve gebruikers per maand. Als je op ontdekkingstocht gaat op Instagram kun je werkelijk van alles tegenkomen. Van prachtige reisfoto’s, prive-foto’s van Anouk tot het leven van ‘‘Darcy the flying Hedge Hog’ en hardlooptips.
Instagram is heel eenvoudig in gebruik. Via de app maak je een foto en aan die foto kun je een korte notitie toevoegen. Vervolgens deel je de foto met je netwerk op Instagram. En/of met je netwerk op Flickr, Facebook, Tumblr en Twitter, als je dat wilt. Door het enorme aantal gebruikers is het wel lastig je weg te vinden. Daar komt bij dat er weer honderden apps zijn die je kunt gebruiken in combinatie met Instagram: om de foto’s ook op je computer te bekijken of om een collage te maken. Zolang je je in dat woud van apps niet begeeft, is het een heel overzichtelijke tool.
Uitwisseling rondom beelden
En dan nu de stap naar leren en ontwikkelen. De kracht van Instagram zit in het gebruik van beelden. Door middel van beelden is het vaak makkelijker om iets te onthouden en kan meer informatie in korte tijd overgebracht worden. Wensbeelden zijn makkelijker te maken en te delen, evenals toekomstbeelden. Vaak is juist de combinatie van woorden en beelden erg krachtig. Instagram biedt je de mogelijkheid om deelnemers zelf beelden te laten maken. Beelden van wat hen opvalt, aanspreekt, wat hen nieuwsgierig maakt. Beelden die iemands impliciete kennis laten zien; overtuigingen, aannames, waarden en normen. En deze beelden kunnen vervolgens een goede opstap zijn voor onderling gesprek en dialoog.
Denk eens aan de volgende toepassing. Je start binnenkort een nieuw leertraject en je wilt medewerkers alvast online met elkaar kennis laten maken. Vraag de medewerkers om een week lang elke dag een foto te maken van dat wat iets over henzelf zegt: de werkplek, een hobby, een situatie in het werk. Hier (http://bit.ly/1f6ZE0S) vind je een beschrijving van zo’n experiment. De eerste keer dat medewerkers elkaar fysiek ontmoeten zal de start echt anders zijn met zo’n online kennismaking die daaraan vooraf gaat. Men heeft vaak het gevoel elkaar al wel een beetje te kennen. Bovendien deel je andere dingen over jezelf dan wanneer je erover vertelt.
Een andere toepassingsmogelijkheid is het uitwisselen van beelden over een niet zo gemakkelijk te pakken concept. Doe medewerkers de uitnodiging om in hun werk een paar dagen als fotograaf te kijken vanuit het thema ‘krachtige leercultuur’. Wat zijn dan illustraties die medewerkers zien, die te vangen zijn in een foto? Met elkaar leg je een waardevolle collectie beelden over ‘krachtige leercultuur’ aan: een voedingsbodem voor verder gesprek over een onderwerp dat niet zo gemakkelijk te duiden is in woorden. Bovendien is men op deze manier een week lang intensief met het onderwerp bezig.
Om foto’s te delen met een specifieke groep, is het belangrijk om te werken met een unieke ‘hashtag’, bijvoorbeeld #leren123 of #RaboCLC. Als je met de groep afspreekt dat iedereen bij het delen van een foto deze unieke hashtag gebruikt, dan kun je de met elkaar samengestelde collectie foto’s bekijken door te zoeken op deze hashtag.
Uitgangspunten
Gebruik van Instagram, en daarmee het laten maken van beelden en deze uitwisselen, zal altijd een onderdeel zijn in een leertraject. Krachtig is dat medewerkers er in eigen tempo en plaats onafhankelijk mee kunnen werken, en dat het delen van beelden een continu proces wordt. Wanneer je medewerkers vraagt gedurende een bepaalde tijd beelden te maken en te delen, dan bouw je als het ware een verhaal op. Een verhaal dat niet alleen van een specifieke medewerker is, maar wat een collectief verhaal wordt van alle medewerkers die aan het initiatief deelnemen. Om het leerexperiment meer diepgang te geven kun je medewerkers vragen een kort statement toe te voegen aan de foto. En/of je vraagt groepsleden op elkaars foto’s te reageren middels een vraag of korte reactie. Op die manier geef je meer betekenis aan de beelden die worden gemaakt en gedeeld, waardoor er al een online dialoog begint.
Succesfactoren
- Instagram is een relatief gemakkelijke tool om snel onder de knie te krijgen. Wel is het belangrijk je te realiseren dat het uiteindelijk een publieke tool is. Hierdoor kunnen deelnemers enige terughoudendheid voelen bij het delen van bepaalde foto’s. “ik heb me wat ingehouden omdat de foto’s op een publieke plek staan“.
- Wanneer je deelnemers in de groep hebt die al intensief gebruik maken van Instagram, kan het gebeuren dat zij wat aarzelend zijn, omdat deze foto’s dan ook door hun volgers gezien worden. Oplossing hiervoor kan zijn om een nieuw account aan te maken, speciaal voor de opdracht.
Uitproberen?
Instagram is gratis te downloaden via iTunes en Google Play. Met de app Instacollage (http://www.gratisapps.nl/instacollage-pro-foto-iphone-ipad) kun je ook een fotocollage maken van de opbrengst in Instagram. En met web.stagram (http://web.stagram.com) kun je de verzameling foto’s ook bekijken op een computer.