Een interessante website ben ik net op het spoor gekomen. Jon Husband kijkt vanuit organisatiesociologie naar de effecten van het sociale web op onze manier van werken.

In an increasingly interconnected world, a new organizing principle is emerging … Wirearchy is a dynamic two-way flow of power and authority based on knowledge, trust, credibility and a focus on results enabled by interconnected people and technology” (Jon Husband, 1999).

De traditioneel hierarchische managementbenadering gaat steeds minder effect hebben in de netwerkomgevingen die zo sterk in opkomst zijn. In een netwerkomgeving gaat het veel meer om het gezamenlijk creëren van ideeën en daar een breder platform voor vinden, om zo steeds productiever en effectiever te worden. Vanuit een managementperspectief gaat het dan meer om het werken vanuit principes om gezamenlijke activiteit en samenwerking te stimuleren. Volgens Jon ontstaan er nieuwe dimensies als het gaat om invloed, macht en controle. Wat nu te doen?

Als manager: raak bekend met online werksystemen en hoe de behoefte aan samenwerken de aard van het werk verandert. Leer vooral om een effectieve coach te zijn.

Als medewerker: wees je bewust van de veranderende aard van het werk en ontwikkel manieren om in een netwerkomgeving zichtbaarheid te creëren. Ontdek hoe je in een voortdurend veranderend werklandschap kunt navigeren.

Wil je ook de weblog van Jon Husband volgen, kijk dan hier.