Op de kermis stormen mijn kinderen er gelijk op af: op die bakken vol knuffels met zo’n grijper erboven. Zeker bij zo’n bak met flink grote Minions. ‘Dat moet lukken’, zie ik ze denken. Als je maar op het juiste moment op die knop drukt. Ha ha! We komen over het algemeen zonder knuffels thuis.

Stel nu dat het geen knuffels zijn maar jouw ervaringen als professional. Hoe goed kun jij overweg met die grijper?

 

We zitten vol ervaringen

We leren ons leven lang, elke dag doen we nieuwe ervaringen op. Af en toe sta je daar expliciet bij stil. Als je online zo’n vraag naar jouw expertise moet beantwoorden. In je LinkedIn profiel bijvoorbeeld. Of als iemand je vraagt welke bijdrage je wilt leveren in een project. Best lastige vragen, want waar begin je. En wat schrijf je op. Dat je goed kunt samenwerken? Projecten kunt leiden? Scrummaster bent?

Lastig maar ook waardevol om bij stil te staan. Waardevol om je te realiseren dat je beschikt over een enorme rijkdom aan ervaringen die je in de afgelopen jaren hebt vergaard. Soms onbewust en soms met bloed, zweet en tranen. Benut je al die vergaarde rijkdom wel voldoende?

 

Hoe heb je dat eerder voor elkaar gekregen?

Die vraag krijgt Miriam van Bart. Zij heeft hem net vertelt dat ze nogal opziet tegen een bijeenkomst. Dan moet ze om zes uur nog aan de slag met 20 millennials die voor haar gevoel niet op haar zitten te wachten. En al helemaal niet op dat tijdstip.

Of ze al eens iets vergelijkbaars heeft meegemaakt? Eigenlijk wel ja! Als Miriam over die vraag nadenkt schiet haar een eerdere situatie te binnen waarin ze met een groep heeft gewerkt die ze nauwelijks in beweging kreeg. Totdat ze de groep elke tien minuten iets actiefs liet doen. Dat werkte toen als een trein.

Bart vraagt Miriam om te denken aan een succesvolle ervaring uit het verleden. Wat deed ze toen wat werkte? En zou ze dat nu weer kunnen gebruiken? Of een afgeleide daarvan?

Er doen zich in ons werk voortdurend situaties voor waarin we een beroep kunnen doen op eerder opgedane ervaringen. Dat vraagt wel een moment van terugkijken. Als je nu al weet dat je in een nieuw project te maken krijgt met een politiek spel, dan kun je voor jezelf eens nagaan wanneer je dat eerder hebt meegemaakt en wat daarin toen werkte. Als je hebt toegezegd om een presentatie te geven voor een doelgroep die je niet kent en je ziet er wat tegenop, bedenk dan eens in welke eerdere situatie je succesvol gehandeld hebt met een voor jou onbekende doelgroep. Wat werkte toen en wat daaruit kun je nu wellicht ook gebruiken?

We kunnen onze enorme rijkdom aan ervaringen echt nog veel beter benutten. Als we af en toe de tijd nemen om terug te kijken. En op het juiste moment op de juiste knop drukken. En hier is een handige techniek voor.

 

Techniek voor het benutten van onze ervaringen

De techniek bestaat uit het stellen van progressiegerichte vragen. Dat zijn vragen die je stimuleren om eerdere successen te analyseren en de opbrengst van je analyse mee te nemen naar de toekomst. ‘Hoe heb je dat eerder voor elkaar gekregen?’ is zo’n vraag. Anderen zijn:

  • Wat deed je dat goed werkte?
  • Hoe heb je dat toen bereikt?
  • Hoe is je dat eerder gelukt?

Als je straks een wat lastig gesprek verwacht met een collega, kun je in gedachten eens teruggaan naar een situatie waar je heel positief op terugkijkt. Of je zit in de trein op weg naar een congres waar je een presentatie gaat geven en je bedenkt hoe het je eerder is gelukt om je publiek actief te betrekken bij je verhaal.

Door jezelf deze vragen te stellen ga je terug gaan naar een concrete situatie. Een situatie die lijkt op de situatie waar je nu voor staat. Of een situatie die wel anders is, maar waarin je hetzelfde doel voor ogen had. Hoe concreter je de situatie voor ogen hebt, hoe makkelijker het is om voor jezelf te benoemen wat je toen deed dat werkte. Je kunt de situatie visualiseren en je eigen gedrag en het effect daarvan bekijken.

 

Wat levert je dit op?

Hoe vaker je deze techniek toepast hoe beter je er in wordt. Je kunt steeds sneller op de juiste knop drukken. Het gaat je steeds makkelijker af om die minion te pakken te krijgen.

Je hebt je ervaringen binnen handbereik. En daardoor ben je effectiever in je werk. Je hoeft voor iets nieuws niet naar die cursus of training maar je benut het enorme arsenaal aan eerder bewezen effectieve handelingen die je gewoon in je rugzak hebt zitten! En des te vaker je in de rugzak kijkt, des te sneller heb je de ervaring te pakken die je op dat moment nodig hebt. Dat geeft je een enorm vertrouwen in je eigen kunnen. Probeer het maar.